ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

Sneeuwvliegen bij de ELZC

Veelgestelde vragen

Wat kost zweefvliegen?

Meevliegen als donateur kan al vanaf € 50,- per vlucht. Meer informatie staat op deze pagina. Zelf (leren) zweefvliegen is niet veel duurder dan andere hobby's. Zweefvliegen zijn bij de ELZC kan al vanaf € 80,- per maand. De opleiding wordt door onze instructeurs gratis verzorgd. Zij krijgen er ook niets voor betaald. Als tegenprestatie moet ieder lid meehelpen op het veld als lierist, kabelrijder etc. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Hoe zit het lidmaatschap in elkaar?

Als je je inschrijft bij de ELZC dan wordt eerst een gesprek met je gevoerd. Besluit je lid te worden dan begin je als aspirant lid. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden als gewone leden alleen heb je geen stemrecht. Na 1 jaar wordt je (na ballotage) junior lid (jonger dan 20 jaar) of senior lid. Het inschrijfgeld wordt pas na 1 jaar geheven, alsook de renteloze lening van € 300,- die we van je vragen ten behoeve van het vlootplan. Bij het verlaten van de vereniging krijg je deze lening weer teruggestort.

Zitten er (lichamelijke) voorwaarden aan lidmaatschap?

Je moet een lichamelijke keuring ondergaan bij een SMA. Dit is een eenvoudige sportkeuring. Een bril is geen probleem. Je moet een goed gehoor hebben en niet kleurenblind zijn. Daarnaast is de maximale lengte voor een zweefvliegtuig 1,95 meter, en is het maximale gewicht 100 kg.

Om lid te worden moet je een minimale leeftijd van 14 jaar hebben. Je mag dan beginnen met lessen voor zweefvliegen. Het zweefvliegbrevet kan je behalen als je 16 jaar bent. Voor motorzweven is dat 18 jaar. Een maximale leeftijd is er (in principe) niet.

Hoe verloopt de opleiding?

Wat moet je doen om het zweefvliegbrevet te halen?

De gehele opleiding wordt door de club verzorgd. Voor het behalen van het zweefvliegbrevet dient een theoretisch en een praktisch examen afgelegd te worden. Het halen van het brevet kan al binnen anderhalf tot 2 jaar, mits je vaak komt vliegen.

Zijn er nog andere mogelijkheden dan alleen zweefvliegen bij de ELZC?

Nee, de ELZC beschikt alleen over zweefvliegtuigen.

Hoeveel leden telt de vereniging, en waar komen die zoal vandaan?

De ELZC telt tussen de 60 en 90 leden, waarvan de meeste leden actief zijn. Het is een gezonde mix van alle leeftijden tussen 14 en 75 jaar. De leden komen uit Zuid-Limburg, de Duitse en de Belgische grensstreek.

Hoeveel tijd kost zweefvliegen bij de ELZC?

Als je wilt vliegen dan is het de bedoeling dat je de hele dag op het veld aanwezig bent. Om 9 uur (zaterdag) of 10 uur (zondag) is de briefing, daarna wordt het materiaal op het veld gezet. Gedurende de dag zijn een flink aantal mensen nodig. Er zijn mensen nodig om te lieren, kabels uit te rijden, kisten aan te haken, vliegtuigen uit het veld te halen, de startbus te bedienen enz. 's Avonds moet ook weer alles opgeruimd worden. In de winter wordt verwacht dat je mee doet aan het onderhoud van vliegtuigen en materieel.

Hoe ziet een vliegdag er uit?

De vliegdag begint om 9 uur 's ochtends (zaterdag) of 10 uur 's ochtends (zondag) met een briefing. Na de briefing worden alle vliegtuigen naar de startplaats gebracht. Dan kan het vliegen beginnen. Al gauw wordt de eerste start gemaakt. Dit kan als alles voorbereid is en iedereen zijn taken kent: op het zweefvliegveld moeten vliegtuigen aangehaakt worden, licht gegeven worden, de lier moet bediend worden en vliegtuigen die geland zijn moeten uit het veld gehaald worden. Kortom, er is genoeg te doen op het vliegveld! Op een vliegdag maak je een aantal starts per dag. Dit kunnen korte starts zijn, maar ook langere thermische starts. De eindtijd van een vliegdag staat nooit van te voren vast. Een ding staat wél vast, als je naar huis gaat heb je er een super leuke en gezellige dag opzitten en lekker gevlogen!

Wordt het hele jaar door gevlogen?

Nee, we vliegen van 1 april tot 1 november. In de wintermaanden vindt het onderhoud van de vliegtuigen plaats. Dit onderhoud gebeurt door de leden zelf onder leiding van bevoegde technici.

Welk weer is nodig om te kunnen zweefvliegen?

Het beste is natuurlijk een flink zonnetje en flink wat cumulus-bewolking, want die beloven opstijgende lucht, dat betekent thermiek voor de zweefvlieger. Echter zo lang het niet regent, de bewolking hoger is dan 400 m en een horizontaal zicht van 3 km is, kan gevlogen worden. Het voordeel daarvan is dat er meer starts gemaakt kunnen worden.

Is zweefvliegen gevaarlijk?

Nee! De techniek speelt maar heel zelden een rol: als je voorzichtig bent, veilig vliegt en geen risico neemt, dan is zweefvliegen beslist veilig. In de opleiding wordt veel aandacht besteedt aan de veiligheid.