ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

ELZC vlag

Overlandvliegen

Overlandvliegen is het ├ęchte zweefvliegen. Urenlang van wolk naar wolk vliegen en daarbij honderden kilometers afleggen. Puur vliegen op zonne-energie.

Het doel bij het overlandvliegen is zover mogelijk vliegen om uiteindelijk weer terug te keren op het thuisveld. Tijdens wedstrijden zal de vlieger die het snelste een parcours aflegt winnen. Voordat een overlandvlucht gemaakt kan worden, wordt een route (een opdracht) uitgestippeld. Daarna gaat het zweefvliegtuig de lucht in en blijft 'boven' met behulp van thermiek. Als de thermiek uitdooft, dan is het mogelijk dat het zweefvliegtuig in een akker of weiland moet landen, het zogenaamde buitenlanden. Een ophaalploeg haalt het zweefvliegtuig op en brengt deze terug naar het thuisveld.

Ook binnen onze vereniging is het mogelijk om 'overlandvlieger' te worden. Zo beschikken wij over een Duo Discus XLT prestatiezweefvliegtuig met Turbo motor. Op die manier kan er instructie gegeven worden in het overland vliegen zodat ook onze vliegers hun vleugels uit kunnen slaan.