ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

ELZC vlag

Vliegopleiding

Leren zweefvliegen kan al vanaf 14 jaar.

De eerste keer alleen vliegen geeft een enorme kick. Dit kan iedereen die dat wilt zelf komen ervaren:
Bij de ELZC is de zweefvliegopleiding gratis voor leden.

De vliegopleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. De theoretische opleiding vindt plaats gedurende de wintermaanden, de praktijkopleiding gedurende het vliegseizoen van april t/m oktober.

De ELZC beschikt over eigen vlieginstructeurs. Zij verzorgen kostenloos de vliegopleiding voor alle leden. Een aantal van onze instructeurs zijn tevens examinator en hebben daarmee de bevoegdheid vliegexamens af te leggen. Om te leren zweefvliegen bij de ELZC is dus alleen een lidmaatschap benodigd.

Praktijkopleiding zweefvliegen

De opleiding begint in een tweezitter zweefvliegtuig met dubbele besturing, DBO (Dubbel Besturings Onderricht). Als leerling zit je voorin het vliegtuig waarbij je instructies krijgt van de instructeur achterin.

Je krijgt instructie in het tweezitter zweefvliegtuig totdat je de lierstart, het 'bovenwerk' (rechtlijne vlucht, bochten, thermiekvliegen, etc.) en de landing beheerst. Twee instructeurs bepalen daarna of je solo mag vliegen.

Solo vlieg je in een van de eenzitter zweefvliegtuigen. Voor iedere vlucht krijg je van de instructeur een vliegtechnische opdracht die je daarna solo uitvoert. Zo krijg je zelf al veel vliegervaring.

Tot slot krijg je gevorderde instructie in een tweezitter zweefvliegtuig, hiermee worden de laatste vliegoefeningen beoefend. Als je alle oefeningen beheerst en geslaagd bent voor de theorie, dan maak je drie examenvluchten. De afsluiting van de zweefvliegopleiding!

Theorieopleiding zweefvliegen

In de wintermaanden geven onze instructeurs een gratis theorie-cursus. Tijdens deze cursus leer je de vereiste theorie voor het zweefvliegbrevet. Vakken variëren van aërodynamica, instrumenten en constructie, tot meteo, voorschriften en menselijke factoren. Ieder jaar wordt in maart een theorie-examen gehouden.

Het zweefvliegbrevet, Glider Pilot License

Na het succesvol afronden van de theoretische en praktische zweefvliegopleiding ontvang je nu nog van het KNVvL Examinerings Instituut het zweefvliegbrevet, GPL (Glider Pilot License). Als de EASA-regelgeving van kracht wordt, zal er overgestapt worden op het LAPL-brevet.