ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

ELZC vlag

Zweefvliegen

Een uitdagende en betaalbare sport.

De Eerste Limburgse Zweefvlieg Club is opgericht op 17 mei 1934. Sindsdien is onze vereniging gegroeid tot een van de mooiste zweefvliegclubs van Nederland.

De ELZC biedt op de eerste plaats natuurlijk zweefvliegen. Daarnaast bieden we veel gezelligheid en vriendschap. Neem gerust een kijkje op onze website om te ontdekken of zweefvliegen iets voor jou is. Of kom eens langs: onze vereniging telt meer dan 75 enthousiaste leden die je graag meer vertellen over een verslavende sport.

Om het zweefvliegen te faciliteren beschikt de ELZC over 6 vliegtuigen: 3 tweezitters en 3 eenzitters. De vlieglessen zijn gratis en worden gegeven door onze eigen instructeurs. Vliegervaring is dus niet nodig als je lid wordt. Hoe de vliegopleiding precies verloopt vind je op deze pagina's.

Behalve het vliegen biedt de vereniging ook veel gezelligheid. Aan het einde van de vliegdag kun je de ervaringen van de dag onder het genot van een drankje aan de bar uitwisselen. Verder worden er regelmatig feestavonden, barbecue's en andere activiteiten georganiseerd. Voor de leden (en familie) is er een modern uitgeruste camping beschikbaar. Er is ruimte voor caravans en tenten. Naast electriciteit en waterpunten, beschikt de camping over ruime toilet- en badfaciliteiten.

Een stukje geschiedenis

Op 17 mei 1934 werd in Heerlen door een aantal luchtvaartenthousiasten de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC) opgericht. De eerste vlucht vond plaats op 7 oktober 1934 met de ESG PH-26 vanaf de Heksenberg. Vanaf 1950 verhuisde de club naar vliegveld Beek, waar door de toename van de grote luchtvaart in 1970 geen plaats meer was voor de ELZC. In samenwerking met provincie, recreatieschap en gemeente Onderbanken kwam men uiteindelijk tot de keuze van het terrein gelegen in Schinveld. Tegenwoordig is dit terrein, gelegen in een mooi natuurgebied, nog steeds de thuisbasis van de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club.