ELZC: Eerste Limburgse Zweefvlieg Club

Meevliegen zweefvliegen

Meevliegen in 2020 niet meer mogelijk

1 september 2020

Vanwege de recente ontwikkelingen rondom Corona, heeft de ELZC besloten in 2020 geen vluchten meer aan te bieden.

Wij hopen op positieve ontwikkelingen in 2021, zodat wij dan weer vluchten kunnen aanbieden. Meevliegen zou dan weer mogelijk zijn vanaf mei. Houdt deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Hieronder volgt algemene informatie over het meevliegen bij de ELZC.

Voorwaarden

  • Minimale leeftijd: 7 jaar
  • Maximale lengte: 1,95 m
  • Maximaal gewicht: 100 kg

Wanneer wordt er gevlogen?

  • Van mei tot en met oktober*
  • Iedere zaterdag en zondag, mits het weer dat toelaat

Op regenachtige dagen en bij harde wind vliegen wij niet.

* Niet in 2020

Kosten

Lierstart € 50,-

Lierstart € 95,- (incidenteel beschikbaar)

Hoe verloopt een vlucht?

Onze meest gebruikte startmethode is de lierstart. Hierbij wordt het vliegtuig aan een lange kabel de lucht in getrokken. Vanuit stilstand versnelt het vliegtuig binnen enkele seconden naar 100 km/u, komt los van de grond en klimt in ongeveer 30 seconden tot een hoogte van ongeveer 400 meter. Vanaf hier begint de zweefvlucht die, afhankelijk van de weersomstandigheden, 6 tot 15 minuten duurt.

Een andere startmethode waar wij soms gebruik van maken is de sleepstart. Hierbij wordt het zweefvliegtuig aan een kabel achter een motorvliegtuig de lucht ingetrokken. Het motorvliegtuig klimt geleidelijk en zweefvliegtuig vliegt er rustig achteraan. Er verstrijken ongeveer 6 minuten tijdens het klimmen achter het motorvliegtuig. Hierna begint de vrije zweefvlucht die, afhankelijk van de weersomstandigheden, 6 tot 15 minuten duurt. In de totaal duurt de vlucht dan 12 tot 20 minuten.

De sleepstartmethode is niet standaard beschikbaar in verband met de inzet van het motorvliegtuig. Wanneer wij incidenteel op een vliegdag gebruik maken van de sleepstart, dan informeren wij je hierover aan de telefoon of op onze website (voor donateurs dagen).

In alle gevallen word je meegenomen door een ervaren zweefvlieger in het bezit van een vliegbrevet, die graag zijn of haar hobby met jou deelt.

Mocht je nog vragen hebben over het meevliegen, neem dan contact op via meevliegen@elzc.nl (reserveren niet mogelijk).